SOMODI ÜGYVÉDI IRODA

HA FONTOS A MEGBÍZHATÓSÁG

címkék: magyar cégek száma

 Történelmi fordulópont a hazai cégvilágban

Évtizedes trendfordulónak lehetünk tanúi 2013 harmadik negyedévében, a működő vállalatok száma ugyanis elérte a tetőpontját, és a hazai cégstruktúra lassú zsugorodásnak indult.

A jogszabályi változások és a gazdasági válság 5 éve végül legyűrni látszik a hazai cégbirodalom növekedését. A trendforduló egyes gazdasági szereplőkre pozitív, másokra negatív hatással lesz, mindenesetre minden hazai vállalkozóknak egy meglehetősen új, lehetőségekkel és nehézségekkel teli érában kell megmaradniuk az elkövetkező években. De mégis mit tehet a felelős hazai vállalkozó, hogy felkészülten vegye az új kihívásokat is?

cegek_szama.jpg

2013 az első év az újkori magyar cégtörténelemben, amikor a vállalatok száma csökkenésnek indult. Külső szemlélő számára az öt válságos év tekintetében meglepő, hogy ez csak most következett be, másrészről azonban a hazai cégvilág ismeretében az a meglepő, hogy ez egyáltalán bekövetkezett. Mindenestre - ahogy azt az Opten Kft. 2012-ben már prognosztizálta - fordulóponthoz érkeztünk.

Az elmúlt évtized gazdasági fellendülése, majd hanyatlása, a korábbi jogszabályok engedékenysége és a tömegesen alapított kényszervállalkozások együttesen eredményezték az elmúlt időszakra jellemző évenkénti 50 ezres cégalapítási, illetve tömeges felszámolási tendenciát. Ez az adat egy 10 milliós országban ez már önmagában is kérdéseket vet fel, és ez az állapot 2011 környékére már tarthatatlanná vált. A cégbirodalom legszürkébb része már nemzetgazdasági szinten is egyre nagyobb károkat okozott, és ezt a tényt, ha lassan is, de végül a hatóságok is felismerték. Ennek eredményét láthatjuk napjainkban.

Sajnos azonban nem lélegezhetünk fel a trendforduló láttán, mivel egyrészt a szürkegazdaság visszaszorítása és a válság hervasztó hatása együttesen érvényesül a cégalapítási és törlési számokban, másrészt újabb fordulatra utaló jelek is megfigyelhetőek. A legjobb esetben is csak lassú változás tapasztalható, az mindenestre biztos, hogy egy bő 600 ezres cégbirodalom megtisztítása nem lesz egyszerű feladat.

A felelős vállalkozónak az amúgy is nehéz gazdasági körülmények között kell megküzdenie az egyre leleményesebb szürkegazdasági túlélők tömegével, illetve a zsugorodó cégbirodalom okozta bedőlési hullámokkal. A céginformációs tájékozódás és annak minősége nem csak a versenyképesség megőrzésének, hanem az életben maradásnak is alapfeltételévé vált.

Megjelenés dátuma: 2013. szeptember 25.

 (OptiJus.hu)

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 56
Tegnapi: 74
Heti: 364
Havi: 1 356
Össz.: 100 553
Oldal: Történelmi fordulat a hazai cégvilágban
SOMODI ÜGYVÉDI IRODA - © 2008 - 2019 - somodidr.hupont.hu