SOMODI ÜGYVÉDI IRODA

HA FONTOS A MEGBÍZHATÓSÁG

címkék: kezesség, jogi alapismeretek

Jogi alapismeretek

Kezesség

Kezesi szerződéssel a kezes arra vállal kötelezettséget, hogy ha a kötelezett nem teljesít, maga fog helyette a jogosultnak teljesíteni.

A kezesi szerződés a jogosult (hitelező) és a kezes között jön létre, bár a legtöbb esetben a kötelezett (adós) személyére tekintettel.

Kétféle kezességet különböztetünk meg:

1./ a sortartásos kezességet,

2./ valamint a kézfizető kezességet.

A sortartásos kezesség azt jelenti, hogy a jogosult először csak a kötelezettől követelheti a teljesítést, és ha a kötelezettel szemben eredménytelennek bizonyul a teljesítés kikényszerítése, csak abban az esetben fordulhat a kezessel szemben.

Kézfizető kezesség esetén a jogosult a kötelezettől és a kezestől is egyszerre követelheti a teljesítést egyetemlegesen, vagyis mindkettőtől az egész pénzösszeget vagy egyéb szolgáltatást. (Természetesen, a jogosultnak csak egyszeresen jár a szolgáltatás.)

Amennyiben a kötelezett helyett a kezes teljesít, joga van arra, hogy az általa teljesített szolgáltatást a kötelezettől visszakövetelje. Kezesség-vállalásra általában pénztartozás esetében kerül sor.

A kezes egyébként teljes vagyonával felel, amennyiben bekövetkezik az a kellemetlen helyzet, hogy a kötelezett helyett fizetnie kell. Ilyen esetben sajnos előfordulhat, hogy „elúszik” a teljes vagyona.

A gyakorlati életben, amikor a kezesi szerződés aláírásra kerül, a kezes számára a saját fizetési kötelezettsége csupán a messzi ködös jövőben, valószínűleg be sem következő eseményként tűnik fel, „hiszen a barátom, barátnőm stb. megbízható, fizetőképes személy.”

Az emberek arra ritkán gondolnak, hogy az illető kötelezett esetleges meg is halhat!

Amikor bekövetkezik a baj, sokan így védekeznek: „Nem is tudtam, mit íratnak velem alá!”

Természetesen, ez a védekezés többnyire súlytalannak bizonyul.

A kezesség elvállalása tehát nem játék. Csak abban az esetben menjünk el kezesnek, ha a fizetési kötelezettséget is vállalni tudjuk.

2014. 08. 27.

Dr. Somodi László

 

teknos8.jpg

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 44
Tegnapi: 74
Heti: 352
Havi: 1 344
Össz.: 100 541
Oldal: Kezesség (Jogi alapismeretek)
SOMODI ÜGYVÉDI IRODA - © 2008 - 2019 - somodidr.hupont.hu