SOMODI ÜGYVÉDI IRODA

HA FONTOS A MEGBÍZHATÓSÁG

címkék: jogalkalmazás, jogrendszer, jogalkotás

Egy jogalkalmazó álmai a jogrendszerről és a jogalkotásról

Egy jogrendszerről álmodok, olyan jogrendszerről, melyben az egyes jogszabályok nem ellentétesek egymással, hanem úgy kapcsolódnak össze, mint az óra fogaskerekei, ezzel is hozzájárulva a társadalom biztonságos működéséhez.

Álmodok egy olyan jogrendszerről, amelyben egy-egy jogszabály módosítása címében utal a módosított jogszabályra, és a saláta kizárólag étkezési kategóriává egyszerűsödik. Képzeljük el, az Illetéktörvény módosítását így neveznék: „x törvény az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról”! Eleinte persze furcsa lenne, de könnyen hozzászoknánk, és sokkal egyszerűbb lenne az életünk.

Arról is szoktam álmodni, hogy egy jogszabály szövege megfelelne a magyar nyelv szabályainak. Képzeljük el: elolvasná valaki a jogszabályt, és megértené! Tudom, túl merészek az álmaim.

Egyszer álmodtam egy olyan jogalkotási gyakorlatról, amiben hatástanulmányok előzték meg egy-egy törvény megalkotását. Sőt! Egyik alkalommal megtörtént egy hihetetlen eset, szintén álmomban. Előzetesen megkérdezték - kellő időt biztosítva!!!- a jogalkalmazókat, az érdekképviseleteket, az adott terület szakembereit, vajon mi a véleményük az adott jogszabály-tervezetről.

Hát ami igaz, az igaz, furcsa álmaim vannak!

Azt is álmodtam például, hogy a jogszabályok összhangban voltak az erkölcsi normákkal. A törvények, rendeletek, mint megannyi hajó és csónak úsztak az erkölcs tengerén.

Erre az álomra persze nem lehetek túl büszke, hiszen olyan giccses!

SL

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 32
Tegnapi: 127
Heti: 350
Havi: 768
Össz.: 98 588
Oldal: Egy jogalkalmazó álmai...
SOMODI ÜGYVÉDI IRODA - © 2008 - 2018 - somodidr.hupont.hu