SOMODI ÜGYVÉDI IRODA

HA FONTOS A MEGBÍZHATÓSÁG

címkék: jogi segítségnyújtó szolgálat

 

A Jogi Segítségnyújtó Szolgálatokról

Több esetben azzal kellett szembesülnünk, hogy honfitársaink jelentős része még csak nem is hallott arról, hogy állami segítség áll rendelkezésükre arra az esetre, ha gazdasági helyzetük nem teszik lehetővé, hogy saját pénzükön ügyvédet fogadjanak. Ez a sajnálatos állapot késztetett bennünket arra, hogy rövid ismertetőt állítsunk össze a Jogi Segítségnyújtó Szolgálatokról.

Ezek a szolgálatok az igazságügyi szolgálatok keretében-, ezek pedig a megyei-fővárosi kormányhivatalok szervezeti rendszerében működnek, és lényegileg a következő belső szervezeti egységekből állnak:

- Jogi Segítségnyújtó Szolgálat

- Pártfogó Felügyelői Szolgálat

- Áldozat Segítő Szolgálat.

Ehelyütt a Jogi Segítségnyújtó Szolgálatokat mutatjuk be.

A jogi segítségnyújtás célja, hogy mindazok, akik - valamilyen hátrányos helyzetük miatt - önállóan nem képesek jogaik érvényesítésére, segítséget kapjanak, azaz a jogi segítségnyújtás egyféle szociális háló.

A Szolgálathoz vagyoni helyzettől, az ügy tárgyától függetlenül bárki elmehet, és egyszerűbb megítélésű ügyekben jogi tanácsot, továbbá hatásköri-, illetékességi kérdésekben útmutatást kaphat.

Ezen túlmenően a Szolgálatok hatósági jogkörükben eljárva, az ügyfél rászorultságára figyelemmel, határozattal, ügyvédi segítséget biztosít az ügyfélnek. Ez az ügyvédi segítség lehet tanácsadás, valamilyen beadvány, levél megírása, de peres eljárás esetében lehet ügyvédi képviselet is.

A támogatás igénybevételének feltételeiről a jogi segítségnyújtásról szóló 2003. évi LXXX. törvény 3-9/A. §-ai nyújtanak eligazítást.

A jogi segítségnyújtás pénzügyi szempontból lehet olyan, hogy az ügyvéd díjazását az állam viseli, de olyan is, hogy csak megelőlegezi, és utólag, általában részletfizetési kedvezmény mellett, az ügyfélnek meg kell térítenie.

Az ügyvédi közreműködés költségeit az állam akkor viseli, ha az ügyfél rendelkezésére álló havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét. (ld. fenti törvény 5 §. (1) bekezdése) Ez lényegében egy főre jutó nettó jövedelmet jelent, azaz figyelembe kell venni a rendszeres kifizetéseket, mint például a lakást terhelő banki kölcsön havi részleteit, vagy esetleges gyermektartásdíj fizetési kötelezettséget.

A jövedelmi viszonyokra alapított jogosultságon kívül léteznek olyan esetek is, amikor a jövedelmi viszonyoktól függetlenül megilleti az ügyfelet az ügyvédi segítség. Ezeket az eseteket az 5.§. (2) bekezdése taglalja. Ilyen eset lehet például a közgyógyellátásra való jogosultság, vagy átmeneti szállást igénybe vevő hajléktalan, a menekült, stb.

A jogi segítségnyújtó szolgálatok a Járási- Kerületi Hivatalok keretében működnek. Az elérhetőségeiket az Interneten célszerű keresni.

Felhívjuk Tisztelt Olvasóink szíves figyelmét arra, hogy tájékoztatónk nem teljes körű, csupán figyelemfelhívás a célja.

2014. március 28.

teknos8.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 43
Tegnapi: 74
Heti: 351
Havi: 1 343
Össz.: 100 540
Oldal: Jogi Segítségnyújtó Szolgálatokról
SOMODI ÜGYVÉDI IRODA - © 2008 - 2019 - somodidr.hupont.hu